Čtvrtek, 24 října, 2024
16.6 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obce1. ÚsteckoÚSTÍ N. L.: Jak bude vypadat digitalizace sociálních dávek? Kraj uspořádal školení

ÚSTÍ N. L.: Jak bude vypadat digitalizace sociálních dávek? Kraj uspořádal školení

Na krajském úřadu se uskutečnilo další setkání k tématu Prevence Digitálně sociálního vyloučení za přítomnosti zástupců krajské pobočky Úřadu práce ČR, Sociální agentury o. p. s., pracovníků sociálního odboru krajského úřadu Ústeckého kraje a sociálních pracovníků obcí z území Ústeckého kraje.

Sociálním pracovníkům byla sdělena informace o digitalizaci sociálních dávek, ke které dojde od 1. 7. 2025. Cílem digitalizace úřadů práce je omezení osobních návštěv klientů a možnost elektronického podání žádostí o sociální dávky z pohodlí domova. Změnu v systému prezentovala ředitelka krajské pobočky Úřadu práce ČR Martina Bečvářová. 

Z důvodu celkové změny systému bude potřeba bezplatně edukovat nejen samotné klienty, ale například i sociální pracovníky obcí a sociálních služeb, kteří poskytují klientům pomoc při uplatňování práv a pomoc při obstarávání osobních záležitostí. Na setkání byl představen systém možných rekvalifikací, a to nejen prostřednictvím úřadu práce, ale také prostřednictvím Sociální agentury o. p. s. z Ústí nad Labem, která jako jediná v republice získala akreditaci MŠMT k poskytování semináře „Digitální gramotnost“ či workshopů „Nenechte se podvést v době digitální“ a „Nechoďte na úřad, připojte se“, určených pro širokou veřejnost.

V závěru setkání se diskutovalo nad problémy, které by mohly vzniknout při přechodu na celkovou digitalizaci řízení o sociální dávky a které je nutné konzultovat s nadřízeným orgánem úřadu práce ještě před spuštěním systému, tak aby přechod na digitalizace úřadů práce proběhl hladce.

Vyřešení bude představeno na jaře roku 2025 opět při setkání, na které budou opět pozváni sociální pracovníci obcí a sociální služby odborného sociálního poradenství, aby byli připraveni s odbornou pomocí nejzranitelnějším skupinám obyvatel.

Zdroj: https://www.kr-ustecky.cz/

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU