Pátek, 4 října, 2024
9.8 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obce1. ÚsteckoLesy jsou plné houbařů. Někteří se ztratí

Lesy jsou plné houbařů. Někteří se ztratí

ÚSTECKÝ KRAJ – Bezpečné houbaření: Policie upozorňuje na rizika a radí, jak předejít nebezpečným situacím. 

Léto nám skončilo a s podzimním počasím nám matka příroda začíná v lesích přát. Lesy po celé zemi se hemží sběrači, kteří hledají své oblíbené druhy hub. S každým podzimem stoupá nadšení houbařů, kteří často tráví v lese celé hodiny, aby si odnesli koše plné lesních pochutin. Houbaření je dlouholetou českou tradicí, která k sobě láká stovky nadšených sběračů všech věkových kategorií. Bohužel, spolu s tímto nárůstem návštěvníků lesů roste i počet případů, kdy lidé při svých houbařských výpravách zabloudí a nedokážou najít cestu zpět.

Policisté každoročně evidují několik případů pohřešovaných osob, které se ztratily při sběru hub. Pátrací akce v rozlehlých a často nepřehledných lesních oblastech bývají velice náročné, a to jak časově, tak i na zdroje. Někdy je dokonce nutné nasadit do pátrání speciální techniku, jako je například policejní vrtulník vybavený termovizí, který dokáže vyhledávat osoby podle jejich teplotního obrazu. Takové pátrací akce mohou trvat hodiny i dny, a záchrana ztracených osob je složitá, zejména pokud zabloudí v odlehlých částech lesů bez přístupu k signálu nebo orientačním bodům.

Včerejší odpoledne se pro manželský pár na houbařské výpravě na Teplicku proměnilo v dramatickou situaci. Sedmasedmdesátiletý senior se svým manželkou vydali do lesa sbírat houby, přičemž se dohodli, že se rozdělí a ve čtyři hodiny odpoledne se opět setkají na domluveném místě. Když však manželka dorazila na místo, manžela nenašla. Po nějaké době čekání začala mít obavy a rozhodla se ihned kontaktovat policii. Policie okamžitě zahájila pátrací akci, která probíhala v součinnosti s policejními psovody, hasiči a byla povolána i letecká podpora – policejní vrtulník vybavený termovizí, který pomáhá hledat osoby v těžko přístupném terénu. Naštěstí se celý příběh uzavřel šťastně. Po chvíli byl pohřešovaný muž nalezen a v pořádku předán do péče záchranářů, kteří na místě zkontrolovali jeho zdravotní stav.

Aby se těmto nepříjemným a někdy i nebezpečným situacím dalo co nejvíce předejít, připravili jsme pro všechny houbaře několik důležitých rad. Tyto jednoduché kroky mohou výrazně snížit riziko, že se ztratíte, a zvýší šanci, že se v případě zabloudění rychle najdete. Pamatujte, že prevence je vždy lepší než řešení krizových situací. Dodržováním těchto pravidel můžete nejen ochránit své zdraví, ale také ulehčit práci záchranným složkám.

Doporučení policie pro bezpečné houbaření:

  • Plánujte svou cestu: Předtím, než se vydáte na výlet do lesa, dobře zvažte své síly. Pamatujte, že cesta tam i zpět může být náročnější, než čekáte.
  • Informujte blízké: Vždy dejte vědět rodině nebo přátelům, kam jdete a kdy se plánujete vrátit.
  • Vezměte si mobilní telefon: Funkční a plně nabitý mobilní telefon je v lese neocenitelným pomocníkem, pokud byste potřebovali přivolat pomoc.
  • Zabalte svačinu: Pokud plánujete delší pobyt v přírodě, vezměte si s sebou vodu a něco k jídlu.
  • Vhodné oblečení a obuv: Připravte se na jakékoliv počasí – oblékněte se do vrstev a noste pohodlnou obuv.
  • Neznámý terén raději vynechejte: Vyhněte se oblastem, které neznáte, nebo kde je obtížný terén.
  • Sledujte orientační body: Všímejte si významných objektů a značených cest, abyste se v případě potřeby mohli snadno vrátit.
  • Nechodte sami: Pokud je to možné, vydejte se na houby ve skupině.
  • Turistické cesty: Držte se značených turistických tras, které jsou dobře orientovatelné.

Co dělat, pokud zabloudíte:

  • Najděte známé místo: Pokuste se vrátit na místo, které dobře znáte nebo dokážete popsat.
  • Zůstaňte klidní: Nepropadejte panice a udržte si chladnou hlavu.
  • Držte směr: Pokuste se jít jedním směrem, aby vás bylo snadnější najít.
  • Použijte mobilní telefon: Zavolejte blízkým nebo využijte tísňovou linku 158. Popište, kde se nacházíte, a vyčkejte na pomoc.

Pozor na parkování a bezpečnost vozidla:

Mnoho houbařů přijíždí do lesa autem. Je důležité parkovat pouze na povolených místech a vždy si pamatovat, že auto není trezor. Nenechávejte ve vozidle cenné věci, jako jsou peněženky, mobilní telefony nebo doklady. Pokud tak učiníte, můžete své auto vystavit riziku krádeže.

V rámci preventivních akcí zaměřených na houbaře navštěvují policisté z Ústeckého kraje pravidelně odlehlá místa, kde parkují auta návštěvníků lesů. Houbaře zde upozorňují, aby ve vozidlech nenechávali žádné cennosti, které by mohly přilákat zloděje. Pokud se jim s houbaři nepodaří setkat osobně, zanechají na autě letáček s užitečnými preventivními informacemi.

S těmito jednoduchými opatřeními můžete nejen předejít ztrátě v lese, ale také minimalizovat riziko krádeže vašeho majetku. Vždy dbejte na svou bezpečnost a mějte na paměti, že vaše zdraví a bezpečí jsou na prvním místě.

Ústí nad Labem 4. října 2024
por. Mgr. Veronika Hyšplerová

mluvčí policie Ústeckého kraje
Zdroj: www.policie.cz

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU