Pátek, 4 října, 2024
10.5 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obceLitoměřickoHrad hostí Štreitovu Francii, mistr si na vernisáži i zatančil!  

Hrad hostí Štreitovu Francii, mistr si na vernisáži i zatančil!  

Litoměřice – Soubor fotografií nazvaný „Francie“ Jindřicha Štreita vystavuje od tohoto týdne až do konce října Hradní galerie MKZ v Litoměřicích. Bard české i světové sociální fotografie se ve městě pod Radobýlem nepředstavuje poprvé. Před šesti lety tu vystavil snímky ze souboru „Kde domov můj?“.

 Štreitova „Francie“ obsahuje dvacet velkoformátových fotografií, které autor pořídil v 90.letech během několika svých cest. Podobně jako jiná témata nahlížejí do života obyčejných lidí v jejich přirozeném prostředí, bez příkras a retuší. Jsou také odrazem vztahů i autorova přístupu – Štreit dokáže svým osobitým způsobem otevřít lidská srdce a získat důvěru lidí ještě před tím, než je začne fotografovat.

Úterní vernisáž, které se zúčastnil i sám autor, pěkně dokreslila projekce filmu „Fotografuji, tedy jsem“, který o prof. Štreitovi natočili známí dokumentaristé Lubomír Hlavsa a Martin Štoll. K příjemné atmosféře přispěli i muzikanti pod vedením kytaristy Ády Škardy, na francouzské melodie si mistr Štreit dokonce i zatančil! 

 78letý „Jindra ze Sovince“ jak si (dle hradu Sovinec na Moravě, kde žije) říká, je jedním z nejznámějších českých fotografů. Fotografoval lidi na venkově, ve fabrikách i ve městech, postupně se začal zabývat závažnými sociálními tématy, ať už to byla problematika drogově závislých, Romů, lidí bez domova, vězňů, či hospicové péče. Připravil více než půldruhého tisíce autorských výstav, vydal na čtyři desítky knih a mnoho katalogů, spolupracuje s dobročinnými organizacemi, je stále pedagogicky činný. Jeho práce jsou v nejvýznamnějších světových galeriích i soukromých sbírkách.

 Litoměřická výstava J. Štreita, kterou připravilo ve spolupráci s MKZ sdružení FotoporoT,  potrvá na hradě do konce října.

Autor: Miroslav Zimmer

Foto: Emilie Mrazíková

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU