Čtvrtek, 3 října, 2024
12.4 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obce1. ÚsteckoMobilní hospic v ústecké Masarykově nemocnici slouží pacientům a pomáhá jejich blízkým...

Mobilní hospic v ústecké Masarykově nemocnici slouží pacientům a pomáhá jejich blízkým již deset let

Krajská zdravotní ve své Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem provozuje mobilní hospic již celou jednu dekádu. Pro krajské město a jeho okolí začal fungovat na podzim 2014. Mobilní hospic postupně rozšiřoval své služby a nyní je bezplatně nabízí dospělým i dětským pacientům v terminálním stavu s onkologickými i neonkologickými onemocněními nejen na Ústecku, ale také na Děčínsku, Teplicku a v okolí Bíliny.

U zrodu ústeckého mobilního hospice stála MUDr. Jana Dušánková, onkolog a paliativní lékař s bohatými zkušenostmi. „Služba je určena pacientům, u kterých jsou veškeré možnosti léčby vyčerpány a jejich celkově se zhoršující zdravotní stav neumožňuje nadále dojíždět na kontroly do zdravotnického zařízení a sám pacient si přeje zůstat v domácím prostředí,“ připomíná doktorka Dušánková s tím, že odborný tým je důležitý i pro rodinné příslušníky a pečující osoby, protože i tito lidé potřebují odbornou pomoc, informace z oblasti sociálních služeb a zejména psychologickou pomoc.

„Každým rokem se počet pacientů, kterým je umožněno dožít doma, zvyšuje a minulý rok jich byly více než tři stovky. Od loňského října můžeme nabídnout další službu, a to péči na oddělení paliativní medicíny, kde se snažíme pro pacienty, kteří z různých důvodů nemohou být doma, zajistit maximálně komfortní péči. Oddělení aktuálně disponuje čtyřmi dvoulůžkovými pokoji. Na plánování paliativní péče u hospitalizovaných pacientů se v úzké spolupráci s primárním ošetřovatelským týmem podílí konziliární tým paliativní péče, který byl utvořen díky grantu ministerstva zdravotnictví. Všechny tyto složky paliativní péče včetně ambulance paliativní medicíny pracují v souhře tak, aby bylo dosaženo péče, jakou si pacient v závěru života přeje,“ vysvětluje doktorka Dušánková.

Moderní medicína se díky vývoji v posledních desetiletích dostala na úroveň, která nám umožňuje u pacientů mnohá onemocnění vyléčit a prodloužit jim život. Ale často zapomínáme na to, že všichni tito lidé budou potřebovat důstojně provést koncem své životní cesty. Proto si velmi cením nesmírně náročné práce členů paliativního týmu a upřímně za ni děkuji,“ říká MUDr. Jiří Laštůvka, zastupující generální ředitel a náměstek pro řízení zdravotní péče KZ.

Zveme vás na Benefiční odpoledne na podporu mobilního hospice v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, které se koná při příležitosti 10. výročí založení mobilního hospice v Ústí nad Labem a bude probíhat na hlavní pláži Jezera Milada. Setkání se uskuteční v neděli 6. října 2024 od 12:30 do 19:00 hodin. Výtěžek z této akce půjde na nákup mobilního ultrazvuku Vscan Air SL, který přispěje k dalšímu zkvalitnění péče o pacienty v domácím prostředí.

Zdroj: https://www.kzcr.eu/

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU