Sobota, 28 září, 2024
12.1 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obceLitoměřickoStarosta přivítal na radnici úspěšnou paralympijskou plavkyni Alex Borskou 

Starosta přivítal na radnici úspěšnou paralympijskou plavkyni Alex Borskou 

Litoměřice – Bojovnice. Tak by se dala jedním slovem vystihnout teprve patnáctiletá para sportovkyně Alex Borská, jejímž cílem je překonávat nejen sama sebe, ale i mýty o sportu handicapovaných sportovců. Naposledy to dokázala při reprezentaci České republiky na letních paralympijských hrách v Paříži, kde si ve stometrovém závodě na znak vyplavala krásné sedmé místo.   

Mladou talentovanou sportovkyni a studentku litoměřického gymnázia přijal v uplynulých dnech na radnici starosta Litoměřic Radek Löwy spolu s místostarostou Jiřím Adámkem. Jako poděkování ji za perfektní reprezentaci nejen České republiky, ale i Litoměřicka předali drobné dárky, mimo jiné i roční permanentku do plaveckého bazénu a sauny.  

Starosta vyjádřil obdiv nad houževnatostí handicapovaných sportovců, kteří řadu sportovních disciplín zvládají na profesionální úrovni stejně jako sportovci zdraví a zajímal se, kdy mladou sportovkyni poprvé napadlo, že by se mohla účastnit paralympiády.  

„Na paralympiádu jsem poprvé pomyslela ve svých devíti letech. V té době jsem ještě hodně jezdila na handbiku. Vždy jsem byla soutěživá a jednou jsem mamce řekla, že bych se chtěla podívat do Paříže a celkově do Francie. Mamka mi řekla, že tam za několik let bude konat olympiáda a po ní i paralympiáda. Tehdy jsem si řekla, že bych se jí chtěla zúčastnit,“ vzpomínala Alex Borská, která do Paříže přijela fandit celá rodina.   

„Atmosféra na paralympiádě mě uchvátila. Nedá se to srovnat s ostatními závody, které jsem absolvovala. Finále bylo velké, byl tam ohromný hluk, který jsem řešila sluchátky, abych se zkoncentrovala. Nicméně i přes puštěnou hudbu jsem stále slyšela křik všech fanoušků ve vyprodané hale. Nervozitu jsem k mému překvapení zvládala lépe, než jsem čekala. Více jsem byla nervózní na mistroství světa,“ popsala své dojmy z paralympiády usměvavá a energická Alex, se kterou se život příliš nemazlil.  

Narodila se společně se sestrou Emou v 32. týdnu s mnohočetnými vývojovými vadami pohybového aparátu. Její sestra bohužel svůj boj o život po několika hodinách prohrála. Alex je však i přes svůj handicap neuvěřitelně bojovná a empatická.  

Od mala je zvyklá pravidelně cvičit, rehabilitovat a nevzdávat se. Původně si přála stát se baletkou, ale jediné, co ze začátku mohla dělat, bylo plavání. Voda se tak postupně stala jejím živlem.  

Profesionálně trénovat začala v roce 2018 v Praze na Strahově. O čtyři roky později se dostala do reprezentace B a zúčastnila se prvních mezinárodních závodů v Berlíně, kdy si vyplavala několik menších medailí a juniorská finále. V roce 2022 startovala také na Evropských paralympijských hrách mládeže ve Finsku, odkud si přivezla stříbrnou medaili na 100m znak v kategorii do 15 let a celkově v této disciplíně byla čtvrtá.  

V Polsku na Winter Polish Open získala 2. místo na 100m znak a splnila limity na mistrovství 2023 i paralympiádu 2024. Na letošní letní olympiádě dětí a mládeže, která se letos uskutečnila na jihu Čech, získala tři zlaté medaile. Alex aktuálně patří mezi nejlepší znakařky v Česku, a dokonce i mezi světovou juniorskou znakařskou špičku.  Aktuálně trénuje se zdravými plavci v Ústecké akademii plaveckých sportů.  

Tisková zpráva města Litoměřice.

Autor: Michaela Rozsypalová

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU