Čtvrtek, 19 září, 2024
16.6 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obce1. ÚsteckoÚSTECKÝ KRAJ: Věda a výzkum v Krajské zdravotní mají skvělé výsledky

ÚSTECKÝ KRAJ: Věda a výzkum v Krajské zdravotní mají skvělé výsledky

Věda a výzkum má v nemocnicích Krajské zdravotní, a.s. (KZ), zelenou. Svědčí o tom každoroční vyhlašování interní grantové soutěže a úspěšná řešení zapojených projektů, ale také udělování cen za vědeckou práci, o nichž rozhoduje na základě výsledků celoroční soutěže Vědecká rada KZ. Společnost sdružující sedm nemocnic v Ústeckém kraji, která je největším poskytovatelem nemocniční péče v České republice, tím zároveň oslovuje začínající lékaře a sestry, aby svou práci spojili s krajskými nemocnicemi. Ceny Vědecké rady KZ za rok 2023 převzali nejúspěšnější jednotlivci a kolektivy z řad lékařů a nelékařských zdravotnických pracovníků ze spolupracujících profesí 12. září na Výroční vědecké konferenci KZ v hotelu Větruše v Ústí nad Labem.

Slavnostní akce se za vedení Ústeckého kraje zúčastnil hejtman Ing. Jan Schiller. Kromě něho ceny předali Ing. Jakub Komárek, předseda představenstva KZ, MUDr. Ondřej Štěrba, člen představenstva KZ, Ing. Jitka Bártová, předsedkyně dozorčí rady KZ, MUDr. Taťána Soharová, generální ředitelka KZ, MUDr. Jiří Laštůvka, náměstek pro řízení zdravotní péče KZ a prof. MUDr. Martin Sameš, CSc., předseda Vědecké rady KZ, který výsledky soutěže o nejlepší vědecké práce v daných kategoriíchslavnostně vyhlásil.

“Gratuluji těm, kteří dnes převezmou ocenění, ale i ostatním, kdo oceněni nebyli. Jsem přesvědčen, že všechny vědecké práce mají vysokou úroveň a bylo těžké z nich vybírat. Věřím, že v budoucnu jistě najdou to nejlepší uplatnění ve prospěch obyvatel Ústeckého kraje. Máme k vám velký respekt a všem děkuji,” uvedl hejtman Ústeckého kraje Ing. Jan Schiller.

„Krajská zdravotní má mnoho odborníků, kteří dosahují vynikajících výsledků na poli vědy a výzkumu. Díky tomu pracoviště v našich nemocnicích přinášejí nové léčebné postupy a řada z nich dosáhla vysokého renomé, a to nejen v rámci České republiky. Jsem velmi rád a cením si toho, že zkušení lékaři vedou své mladé kolegy a kolegyně a motivují je k jejich zapojení do oblasti vědy a výzkumu ve zdravotnictví. Všem oceněným za jejich práci děkuji a přeji hodně dalších úspěchů,“ řekl Ing. Jakub Komárek, předseda představenstva KZ.

„Jsem velice hrdá na to, že lékaři a sestry Krajská zdravotní nejen drží vysoký standard poskytované péče pacientům, ale dokáží velké věci i na poli vědecké a výzkumné činnosti ve svých oborech. A že především mladí kolegové a kolegyně jsou v tomto ohledu aktivní a úspěšní. Výroční vědecká konference je tak každoročně oceněním a poděkováním těm nejlepším, a Vědecká rada Krajské zdravotní má rok od roku stále těžší práci. Všem laureátům blahopřeji,“ pozdravila účastníky konference MUDr. Taťána Soharová, generální ředitelka KZ.

„Vědecká rada Krajské zdravotní, která vznikla v roce 2008, se snaží motivovat k vědecké činnosti a současně ji také sledovat. Za velmi důležité považujeme pedagogické působení, to znamená, abychom učili na ústecké Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně, její Fakultě zdravotnických studií, a na lékařských fakultách. Snažíme se o to, abychom aktivně působili jako členové výborů odborných společností, abychom byli v redakčních radách časopisů, organizovali odborná setkání jako jsou semináře a konference, což přináší opět nové poznatky,“ přiblížil prof. MUDr. Martin Sameš, CSc., který v průběhu konference také poděkoval za v deseti kolech poskytnutou interní grantovou podporu v celkové výši 50 milionů Kč.

Cenu v kategorii Republiková prvenství získala pracoviště v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem (MNUL) –Radiologická klinika, Ortopedická klinika, Komplexní cerebrovaskulární centrum (společně s Iktovým centrem Nemocnice Chomutov) a Neurochirurgická klinika.

Cenu za příkladnou reprezentaci obdržela Klinika anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny, přednosta Ortopedické kliniky MUDr. Tomáš Novotný, tým pro léčbu poranění brachiálního plexu, lékař Kliniky úrazové chirurgie MUDr. Lubomír Kopp, Ph.D., přednosta Neurochirurgické kliniky prof. MUDr. Martin Sameš, CSc., a doc. MUDr. Aleš Hejčl, také z Neurochirurgické kliniky.

V kategorii Vědecké a odborné aktivity oddělení třetí místo obsadilaKlinika úrazové chirurgie, druhé místo získala Ortopedická klinika a na první příčce se umístila Neurochirurgická klinika.

V kategorii Cena za nejlepší vědeckou práci lékaře se na třetím místě umístila MUDr. Štěpánka Brušáková, Ph.D., MBA, primářka Neurologického oddělení MNUL, na druhé pozici skončil doc. MUDr. Aleš Hejčl, Ph.D., z Neurochirurgické kliniky a vítězství si odnesl doc. MUDr. Petr Vachata, Ph.D., MBA, rovněž z Neurochirurgické kliniky.

V kategorii Cena za nejlepší vědeckou práci lékaře do 35 let třetí místo obsadilaMUDr. Vlasta Krausová z Dětské kliniky, druhá pozice náleží MUDr. Hynku Zítkovi z Neurochirurgické kliniky a první příčku obsadil MUDr. Jan Lodin, také z Neurochirurgické kliniky.

Cenu za nejlepší vědeckou práci nelékařských zdravotnických pracovníků získala Ing. Pavla Bradáčová z Oddělení klinické hematologie MNUL.

V kategorii Cena za nejlepší odbornou práci v oblasti ošetřovatelství nebylo určeno pořadí oceněných. Staly se jimiIng. Bc. Soňa Brabcová z Kliniky úrazové chirurgie, Kateřina Rusková z Neurologického oddělení MNUL, Bc. Dagmar Mandovcová z Ortopedické kliniky a Petra Pöschlová z Neurologického oddělení Nemocnice Chomutov.

Nejvyšší souhrnný impakt faktor za rok 2023 měl MUDr. Vojtěch Kunc, Ph.D., z Kliniky úrazové chirurgie.

Slavnostní setkání moderovala Inna Puhajková.

Petra Roubíčková, Tisková mluvčí Krajské zdravotní, a.s.

Zdroj: https://www.kzcr.eu/

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU