Čtvrtek, 19 září, 2024
16.6 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obceLitoměřicko„Puellky“ přivezly ze Španělska dvě zlata a stříbro!

„Puellky“ přivezly ze Španělska dvě zlata a stříbro!

Litoměřice – V pondělí před polednem se z úspěšné výpravy do Španělska vrátil litoměřický pěvecký sbor Puellae Cantantes. Na mezinárodní festivalové soutěži v Lloret De Mar a v Barceloně ocenila čtyřčlenná odborná porota výkony děvčat dvěma zlatými  (kategorie duchovní hudby a folklóru) a jedním stříbrným diplomem (populární hudba).

Zvláštní cenou je pak pozvání sboru k účasti na mezinárodní festival, který se uskuteční na podzim příštího roku v polské Bielsko-Bialej.

Sbormistra Romana Pallase těší výkon zpěvaček i to, jakým způsobem zvládly soutěžní vystoupení. „Skladby jsme museli předvést při jednom vystoupení , které zahrnovalo všechny tři kategorie. Trvalo téměř čtyřicet minut a sbor vlastně musel „přepnout do módu“ jednotlivých žánrů, tedy do sakrální, lidové i populární hudby. Děvčata to ale dokázala na výbornou.“

 Na festivalu se představilo 19 sborů z Evropy i z Venezuely. Pro „Puellky“  byla čest stát třeba vedle skvělých univerzitních sborů. Své umění předvedly i mimo soutěž, jejich hlasy rozezněly barcelonskou katedrálu. Čas si tady našly i na návštěvu podmořského akvária, či na koupání v moři.  V Barceloně obdivovaly proslulý chrám Sagrada familia.    

„Úspěchu si ceníme, navíc – po šesti letech, kdy jsme kvůli různým těžkostem a také kvůli covidovému období nemohli soutěžit, jsou tyhle zkušenosti pro sbor obohacením i velkou motivací,“ říká Roman s tím, že poděkování za podporu a zázemí patří také „domovské“ škole ZŠ Boženy Němcové, manažerovi Standovi Hylánovi i rodičům, pro které výprava znamenala poměrně značnou finanční zátěž.  Snad se pro sbor, který takhle skvěle reprezentuje město Litoměřice, podaří na podobné akce získat dost peněz, aby „Puellky“  mohly do světa vyrazit v plné sestavě…

Autor: Mirek Zimmer

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU