Čtvrtek, 19 září, 2024
16.6 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obceLitoměřickoPříznivé zprávy ohledně prognóz na Labi se pomalu mění v jistotu

Příznivé zprávy ohledně prognóz na Labi se pomalu mění v jistotu

Litoměřice – Příznivé prognózy pro vývoj povodňové aktivity v Litoměřicích a okolí nabývají stále konkrétnějších obrysů. Labe na Mělníku bude podle vodohospodářů kulminovat zhruba ve 4 hodiny ráno na cca 594 centimetrech a v Litoměřicích kolem zítřejší 10. hodiny ranní.

Hladina poroste již jen o centimetry. Oproti prosinci loňského roku by měla být vyšší jen o zhruba 40 centimetrů. Tedy o téměř metr méně, než se původně očekávalo.

„Skutečně došlo ke snížení odtoku Vltavské kaskády, což nám velmi pomohlo. Máme příslib, že regulace ještě nadále potrvá,“ informoval Lukáš Landa z Povodí Labe členy litoměřického povodňového štábu, který hodinu po poledni dnes opět zasedal.

„Výraznější problémy nemají ani okolní obce. Voda se sice rozlila v Křešicích, kde však postavili protipovodňové zábrany, ale nepůsobí vážnější problémy,“ informoval starosta Radek Löwy, který obce a obyvatele v ohrožených místech na pravém břehu Labe objížděl dnes během dopoledne společně s místostarostkou Alenou Rožcovou a dalšími členy povodňové komise.

Se starosty obcí s rozšířenou působností se v poledne prostřednictvím on-line konference spojil i hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller. Uvedl, že na území kraje není hlášena krizová situace. Upozornil však na možné lokální zatopení zdrojů s pitnou vodou a jejich možnou kontaminaci. „Zároveň apeloval, ať města a obce nevyhlašují samostatné materiální sbírky na pomoc postiženým oblastem, ale využívají služeb Potravinové banky. Případné finanční sbírky lze realizovat pomocí Adry, Naděje a Charity a dalších, které již zveřejnily čísla kont, na něž je možné zasílat příspěvky,“ prezentoval slova hejtmana starosta Löwy.

Město Litoměřice stejně jako Mělník v tuto chvíli řeší, zda s ohledem na tragédie odehrávající se v jiných částech republiky uspořádá o víkendu tradiční vinobraní. Rozhodnutí alespoň v Litoměřicích padne ve středu.

Tisková zpráva města Litoměřice.

Autor: Eva Břeňová

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU