Sobota, 28 září, 2024
12.5 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obce1. ÚsteckoÚSTÍ N. L.: Masarykova nemocnice představila progresivní metodu kardiostimulace

ÚSTÍ N. L.: Masarykova nemocnice představila progresivní metodu kardiostimulace

Tým pod vedením MUDr. Jiřího Holého z Kardiologické kliniky ústecké Masarykovy nemocnice Krajské zdravotní provádí inovativní postup implantace stimulační elektrody do oblasti levého raménka Tawarova již zcela běžně a jako standardní postup.Kardiologická klinika Masarykovy nemocnice je teprve druhým pracoviště v České republice, kde úspěšně implantovali defibrilační elektrodu do této oblasti převodního systému.Tento výkon je v Masarykově nemocnici druhým rokem prováděn plošně, širokému spektru pacientů indikovaných ke kardiostimulaci.

Cílem této metody je dosažení co nejsynchronnější aktivace levé srdeční komory a tím zlepšení kvality srdečního stahu v porovnání s klasickou kardiostimulací.  Díky tomu je tato metoda vhodná k prevenci rozvoje a k léčbě srdečního selhání. Dosavadní výsledky ukazují, že nový způsob stimulace je velmi bezpečný a efektivní.

 „Unikátem je, že jsem v rámci Kardiologického oddělení Masarykovy nemocnice mohl začít používat tuto metodou plošně, téměř u všech pacientů indikovaných ke kardiostimulaci. Díky tomu jsme za necelé dva roky provedli více než 350 implantací touto technikou, což je nadpoloviční většina pacientů implantovaných na našem pracovišti,“ popisuje MUDr. Holý.

 Své zkušenosti s fyziologickou implantací kardiostimulátoru popsal během prezentace MUDr. Holého jím úspěšně odoperovaný pacient. „Před operací jsem trpěl velkou únavou, dušností a nebyl schopen žádných fyzických výkonů. Výsledek operace mě velmi překvapil, protože už třetí den po ní jsem se začal cítit mnohem lépe. Nyní jsem na tom velmi dobře a fyzické aktivity zvládám adekvátně ke svému věku.“ říká čtyřiaosmdesátiletý pacient Ladislav Seidl.

K fyziologické implantaci se v ústecké Masarykově nemocnici používají nejmodernější přístroje homologované ke stimulaci převodního systému srdce, například firem Medtronic a Biotronik.

Milníky v implantaci kardiostimulátorů v ČR:
• první implantace v roce 1962
• implantace stimulátorů levé srdeční komory 1994
• stimulace Hisova svazku 2000
• kompatibilita kardiostimulátorů se zobrazovací metodou magnetické rezonance 2008
• leadless kardiostimulátory bez polovodičů 2016
• progresivní fyziologická stimulace oblasti levého Tawarova raménka 2017

Petra Roubíčková
Tisková mluvčí Krajské zdravotní, a.s.
Zdroj: https://www.kzcr.eu/

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU