Čtvrtek, 19 září, 2024
15.3 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obce1. ÚsteckoÚstí, Děčín i Litoměřice jsou na 3. stupni (SPA). Dolní tok Labe...

Ústí, Děčín i Litoměřice jsou na 3. stupni (SPA). Dolní tok Labe má kulminovat ve středu

Meteorologická situace a vývoj v neděli v podvečer dle zpráv ČHMÚ:

🌧 Za posledních 6 hodin napršelo na území ČR většinou 5 až 15 mm. Nejvyšší úhrny až přes 20 mm vykazovaly Jizerské hory (30-60 mm), Krkonoše (40-70 mm), Orlické hory a Jeseníky (přes 30 mm). Na Českomoravské vrchovině napadlo až 25 mm. Na Šumavě a Novohradských horách napadlo až 20 mm.

👉Hydrologická situace:

🌊 V reakci na tyto srážky reagovaly zejména toky odvodňující Jizerské hory, Krkonoše, Orlické hory a Českomoravskou vrchovinu, opětovnými vzestupy hladin s častým překročením 3. SPA. V povodí Novohradky byla dosažena úroveň 50 L průtoku v profilu Luže a na Žejbru v Rosicích.

🌊 50L průtok byl zaznamenán také na Chrudimce v profilu Hamry. Na tocích v povodí horní Vltavy začínají opětovné vzestupy vodních hladin až nyní (14 hod). Hydrologicky nejvážnější situace přetrvává stále na tocích odvodňující Jesenicko, Krnovsko, Opavsko, Ostravsko a Beskydy, kde byly dosaženy četné průtoky přesahující úroveň 50L průtoku. Avšak i zde v důsledku ustávání srážkové činnosti v dopoledních hodinách dochází na některých tocích v horních částech k pozvolnému poklesu vodních hladin či kulminacím. V povodí Dyje již začíná hladina na horních tocích postupně kulminovat. Vzestupy již vykazuje střední a dolní tok.

🌊Profily s dosaženým SPA (dnes 15.30 hod.):

Na území ČR je ca 270 profilů s výskytem SPA, 50-letý průtok je aktuálně na 14 profilech:

👉 Předpokládaný vývoj:

💧 Toky v nejvíce zasažené oblasti Jesenicka, Krnovska, Opavska, Ostravska a v oblasti Beskyd, budou již na svých horních úsecích většinou vykazovat poklesy, případně budou kulminovat (horní tok Moravy). Vzestupy, místy i výrazné, ještě očekáváme na středních a dolních částech zasažených toků.

💧 Toky odvodňující Jizerské hory, Krkonoše a Orlické hory už budou vykazovat převážně poklesy hladin v horních částech povodí. Vzestupy budou již pouze v důsledku dotoku na středních a dolních částech větších toků.

💧 Toky odvodňující Českomoravskou vrchovinu budou zpočátku ještě stoupat v důsledku dopolední srážkové činnosti.

💧 Nejhorší situace bude i nadále na Novohradce a Chrudimce, kde jsou nyní hladiny na úrovni 50L průtoku.

💧 Horní a střední tok Dyje již bude pravděpodobně kulminovat a v důsledku dotoku bude stoupat dolní úsek toku, v profilu Trávní Dvůr očekáváme kulminaci až během úterý, pravděpodobně pod úrovní 50L.

💧 Na tocích v povodí horní Vltavy očekáváme v důsledku dnešní srážkové činnosti opětovné vzestupy vodních hladin, které by však neměly ve většině případů překročit předchozí kulminace.

💧 Nejvýraznější vzestupy se očekávají na středním a dolním toku Lužnice, kde se očekává kulminace v pondělí výrazně nad úrovní pro 3. SPA.

💧 Na Nežárce v profilu Hamr očekáváme i možnost dosažení úrovně 50letého průtoku

💧 Dolní tok Vltavy v Praze-Chuchli se bude i nadále udržovat na úrovni pod 2. SPA, cca do 1000 m3/s.

💧 K dalšímu vzestupu v důsledku dotoku bude docházet na středním a dolním toku Labe, kde očekáváme kulminaci hladiny na úrovni cca 2200 m3/s v průběhu středy.

💧 Dolní tok Moravy v profilu Lanžhot bude i nadále stoupat nad úrovní pro 3. SPA až do zítřejšího odpoledne a následně se hladina bude vysoko nad úrovní pro 3. SPA dlouho udržovat.

👉 Sledujte naše aktualizace výstrah na výstražném webu https://www.chmi.cz/…/docs/meteo/om/vystrahy/index.html a na webu Hlásné a předpovědní povodňové služby https://hydro.chmi.cz/?id=act&key=map&sx=1722724.5….

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU