Čtvrtek, 19 září, 2024
15.3 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obce1. ÚsteckoPoslední varování ČHMÚ k negativním jevům počasí o víkendu

Poslední varování ČHMÚ k negativním jevům počasí o víkendu

PÁTEK kolem 11. hod.: Tato výstraha rozšiřuje varování před povodňovým ohrožením a v některých oblastech přidává výstrahu před extrémním povodňovým ohrožením (více než 50letou vodou). Varování před deštěm je rozšířeno o Krušné hory (nízký stupeň nebezpečí) a výstraha před silným větrem o Plzeňský kraj.

➡️ Tlaková níže Boris přináší na naše území vydatný a trvalý déšť. Její vliv bude trvat minimálně do neděle (15. 9.) a zejména do jihovýchodní poloviny území a do horských oblastí na severu a severovýchodě přinese extrémní srážkové úhrny.

➡️ Od čtvrtka (12. 9.) napršelo do dnešního dopoledne (13. 9.) ve východní polovině Čech a na Moravě a ve Slezsku většinou 15 až 60 mm, v Orlických horách lokálně kolem 80 mm. V západní polovině Čech a na krajním východě republiky byly úhrny většinou do 20 mm.

➡️ Déšť bude v následujícím období ještě zesilovat. Během dneška (13. 9.) naprší na většině území 40 až 80 mm, zejména na severních horách od Jizerských přes Krkonoše a Orlické hory až po Jeseníky lokálně kolem 100 mm. Na západě Čech budou úhrny nižší.

➡️ Zítra (14. 9.) naprší v jihovýchodní polovině území, na Šumavě a na horách na severu a severovýchodě dalších 40 až 80 mm, lokálně kolem 100 mm a v Jeseníkách i kolem 200 mm.

➡️ V neděli (15. 9.) se budou srážkové úhrny na většině území pohybovat mezi 10 až 50 mm, ale na horách na severu lokálně znovu kolem 100 mm.

➡️ Celkové úhrny od čtvrtka do neděle (za čtyři dny) zůstávají podobné včerejším předpokladům – v jihovýchodní polovině území a na horách na severovýchodě a severu Čech mezi 150 až 300 mm, na návětří hor lokálně i více. Největší srážkové úhrny očekáváme nadále v oblasti Jeseníků, a to za celé srážkové období i přes 400 mm. Na ostatním území s výjimkou západu Čech budou úhrny převážně v rozmezí 100 až 150 mm.

➡️ Na severních návětřích hor bude srážkové úhrny zvýrazňovat zesilující severozápadní až severní vítr. Od dnešního večera až do nedělního dopoledne bude dosahovat v nárazech 15 až 25 m/s (55 až 90 km/h), na horách na severu i kolem 30 m/s (110 km/h). Vzhledem k podmáčené půdě a olistění stromů bude docházet k četným vývratům stromů.

➡️ V důsledku vydatných srážek očekáváme od pátečního večera výrazné vzestupy hladin vodních toků. Nejvyšší vzestupy s četným překročením 3. SPA předpokládáme až během soboty a neděle.

➡️ V povodích, kde budou 24hodinové úhrny přesahovat hodnoty nad 120 mm, předpokládáme i možnost překročení limitů pro 50letý průtok (extrémní povodňové ohrožení). Odtokově nejvýznamnější situaci očekáváme na tocích, které odvodňují Jeseníky a další severovýchodní horské oblasti a Českomoravskou vrchovinu.

👉 Situaci budeme průběžně upřesňovat. Aktualizované hydrologické informace včetně hydrologických předpovědí najdete na webu ČHMÚ

👉 Základní informace o stavech na tocích nově také na Mapy.czhttps://mapy.cz/humanitarni?l=0&x=15.3806052&y=49.7471530…

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU