Pondělí, 16 září, 2024
15.7 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obce1. ÚsteckoÚSTÍ N. L.: Hybridní operační sál Masarykovy nemocnice jako první využili neurochirurgové

ÚSTÍ N. L.: Hybridní operační sál Masarykovy nemocnice jako první využili neurochirurgové

Specialisté z neurochirurgické kliniky jako první využili k operaci pacienta takzvaný hybridní sál v novém pavilonu „J“ Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Krajské zdravotní, a.s. (KZ MNUL). Hybridní sál je vedle klasického vybavení pro chirurgické zákroky vybaven přístrojem umožňujícím využití zobrazovacích metod – magnetické rezonance, angiografie a počítačové tomografie – přímo během operace, v reálném čase. V České republice jedno z nejmoderněji vybavených operačních pracovišť zahájilo činnost výkonem, při němž byl 75leté pacientce odstraněn nezhoubný nádor na hypofýze. Ta je centrálním orgánem endokrinního systému a nádor může způsobovat nedostatek či nadbytek některého z hormonů, které se v podvěsku mozkovém tvoří.

„Peroperační zobrazovací metody umožní zhodnotit během operačního výkonu radikalitu při resekci nádoru, u mozkových výdutí – aneuryzmat – kontrolovat, zda je dobře nasazený klip, zda jsou vaskulární anomálie kvalitně odstraněné, a CT zase kontrolu na kostních strukturách, na páteři… V tom vidím obrovský pokrok. Výjimečnost vybavení všemi těmito zobrazovacími metodami nový hybridní sál řadí mezi asi pět takových v Evropě. Náš výkon se bude provádět transsfenoidálním přístupem, tedy přes nos, mikroskopickou cestou v kombinaci s endoskopem. Těchto operací nezhoubných nádorů uskutečňujeme zhruba dvacet do roka,“ přiblížil před zahájením operace možnosti hybridního sálu a samotný výkon prof. MUDr. Martin Sameš, CSc., přednosta neurochirurgické kliniky, která je společným pracovištěm KZ MNUL a Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

„V novém pavilonu s kardiocentrem, v němž jsme kromě pracovišť oborů kardiovaskulární péče postupně zprovoznili nové prostory kliniky anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny, a kliniky hrudní chirurgie, získali naši operatéři nejmoderněji vybavené sály v České republice. Pro pacienty z Ústeckého kraje tak máme mimo jiné k dispozici tři špičkové angiolinky včetně hybridního sálu, dva operační sály pro kardiochirurgii. Od pondělí 2. září do středy 4. září postupně zažily své premiéry na nových operačních sálech kardiochirurgové, chirurgové a neurochirurgové. Všem pacientům přeji rychlou rekonvalescenci a kolegům v nových prostorách jen úspěšné operace,” uvedl MUDr. Aleš Chodacki, ředitel Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Kapacity pracovišť v novém pavilonu „J“ v areálu Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem na Severní Terase:

Centrální operační sály

•        7 operačních sálů (5 sálů standardních a 2 sály hybridní s angiolinkou, jeden s magnetickou rezonancí) – jeden ze sálů přísluší ke kardiologii

Kardiologie

•        3 operační sály (hybridní s angiolinkou)

•        30 standardních lůžek

•        6 lůžek denní stacionář

•        16 lůžek JIP (akutní příjem)

Kardiochirurgie

•        2 operační sály

•        15 standardních lůžek

•        7 lůžek intermediárních

•        7 lůžek JIP

Hrudní chirurgie

•        25 standardních lůžek

KAPIM a JIP

•        12 lůžek JIP

•        12 lůžek KAPIM

Ambulance – centrální umístění – přísluší ke kardiologii, kardiochirurgii a hrudní chirurgii

•        11 ordinací

Petra Roubíčková, tisková mluvčí
Zdroj: https://www.kzcr.eu/

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU