Pondělí, 16 září, 2024
15.7 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obceChomutovskoVosy a zase vosy. Horská služba řeší alergické reakce

Vosy a zase vosy. Horská služba řeší alergické reakce

Letošní léto je ve znamení zásahů u alergických reakcí. Dobře nastavená spolupráce Horské služby a ZZS je v takovém případě absolutní prioritou pro záchranu života. Ve všech oblastech, kde Horská služba působí, se v poslední době velice často vyjíždí k alergickým reakcím na bodnutí vosou, anebo jiným bodavým hmyzem.

Krušnohorští kolegové včera vyjížděli k alergické reakci poblíž Měděnce. „Přijali jsme výzvu na bodnutí vosou na turistické cestě. U postiženého se začala rozvíjet siná alergická reakce. Opět se prokázalo, jak důležitou součástí struktury Horské služby jsou dobrovolní členové. Naši profesionálové záchranáři, kteří vyjížděli z Božího Daru, měli k dispozici pouze transportní vozidlo. Proto se dispečer rozhodl požádat o pomoc dobrovolné členy z Měděnce. Ti okamžitě vyrazili na čtyřkolce na místo zásahu,“ vysvětlil zapojení dobrovolníků HS, kteří standardně v průběhu týdne neslouží, Miroslav Račko, náčelník HS Krušné hory. Situace na místě nehody byla velice vážná a její zvládnutí pomohli kolegové postiženého, kteří mu podali léky proti alergii, včetně injekce Epipenu. Horští záchranáři na místě pokračovali v ošetření a zajistili místo pro předání pacienta LZS Ústí nad Labem. Terén v dané lokalitě nebyl vhodný pro přistání vrtulníku a tak došlo ke slanění záchranářů na místo. „Jedním ze členů posádky vrtulníku byl také záchranář HS, který měl službu na stanici LZS pro případ nutnosti technického zásahu. Další z ukázek spolupráce mezi zdravotnickou službou a Horskou službou, která je pro zvládnutí obtížných situací naprosto nezbytná,“ doplnil ještě jeden ze zasahujících. 

V souvislosti se situací s bodavým hmyzem žádáme všechny návštěvníky hor, kteří trpí alergií na bodnutí hmyzem, aby nezapomínali s sebou nosit předepsané léky a nepohybovali se po horách sami pro případ nutnosti rychlé pomoci. Také doporučujeme velkou obezřetnost, pokud se budete pohybovat v místech, kde je zvýšený výskyt takového hmyzu. Pokud se přes všechna opatření dostanete do situace, kdy vás jako alergika hmyz bodne, neváhejte okamžitě kontaktovat Horskou službu na čísle + 420 1210, ZZS prostřednictvím telefonního čísla 155, nebo použijte aplikaci Záchranka.


Tiskový servis HSČR Marek Fry (TZ Horské služby)

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU