Pondělí, 1 července, 2024
22.4 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obceLitoměřickoMěsto podá žádost o dotaci na výstavbu druhého sběrného dvoru s re-use...

Město podá žádost o dotaci na výstavbu druhého sběrného dvoru s re-use centrem

Litoměřice – Zastupitelé na čtvrtečním jednání schválili podání žádosti o dotaci na výstavbu druhého sběrného dvoru v Litoměřicích. Ten by měl být společně s re-use centrem vybudován v bývalém areálu kasáren Pod Radobýlem v sídle Technických služeb města (viz foto).

„Sběrný dvůr v Nerudově ulici už kapacitně nestačí, a je třeba zřídit další. Nejedná se jen o samotnou výši ukládaných odpadů, ale nutnost následného třídění a plnění separačního cíle, kterého budou muset samosprávy v nejbližších letech dosáhnout. To by bez dalšího sběrného dvoru nebylo reálné,“ vysvětlil místostarosta města Petr Panaš s tím, že projektová dokumentace je již připravena.

Vyhlášení příslušné dotační výzvy se předpokládá v srpnu, přičemž její přesné podmínky ještě nejsou známy. V minulosti byla podpora od 70 % do 85 % uznatelných nákladů. Stejně tak se mění poměr podpory ve vztahu sběrný dvůr / re-use centrum. V rámci projektu mohou být například uznatelné výdaje celé akce z 30 % na náklady spojené s výstavbou sběrného dvoru a 70 % re-use centra (poměr se v rámci jednotlivých výzev mění). Předpokládá se, že připravovaná výzva bude mít poměr podílu výrazně ve prospěch re-use centra. „To by nám vyhovovalo, neboť největší náklady jsou spojené s kompletní rekonstrukcí budovy v areálu Technických služeb města, která má k tomuto účelu sloužit. Dle rozpočtu zatím vychází bez DPH na stavební práce částka cca 20 milionů a na vybavení 3,9 milionu korun,“ upřesnil Petr Panaš.

Re-use centrum je místo, kam může občan bezplatně odevzdat drobnější funkční předměty z domácnosti (nestávají se odpadem), které by jinak vyhodil. Takto je může snadno darovat, aby posloužily ještě někomu jinému.

„V případě našeho zamýšleného re-use centra máme předběžnou dohodu s Diakonií, že by si v prostorách centra zřídila chráněnou dílnu na opravu nábytku, který by byl občany odevzdáván. Tím by se eliminoval vznik velkoobjemového odpadu, který je pro nás problémem. Opravený nábytek by se potom přenechával za nízkou cenu zájemcům,“ doplnil místostarosta Panaš.

Tisková zpráva města Litoměřice.

Autor: Radim Tuček

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU