Neděle, 8 září, 2024
19.8 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obceLitoměřickoZastupitelé jednali o dalším osudu sochy vojáka v Jiráskových sadech

Zastupitelé jednali o dalším osudu sochy vojáka v Jiráskových sadech

Litoměřice – Zastupitelé Litoměřic se na čtvrtečním zasedání zabývali dalším osudem sochy vojáka v Jiráskových sadech. Na programu byl nejen report plnění úkolů v podobě možnosti přemístění sochy na jiné místo, ale také nová petice občanů, kteří požadují sochu ponechat na svém místě. Zastupitelé ji, stejně jako tu předešlou požadující přemístění sochy na jiné místo, vzali na vědomí.

Starosta města Radek Löwy přítomné petenty zároveň vyzval, aby shromáždili dostatek podpisů nutných k uspořádání referenda, ve kterém by o budoucnosti sochy rozhodli sami občané Litoměřic.

„Jsou tu dvě skupiny, které mají na danou věc diametrálně odlišné názory. Nejsem však přesvědčený o tom, že otázka stěhování nebo ponechání sochy na místě je věcí referenda. To by, pokud ho vyhlašuje město, mělo rozhodovat o důležitějších záležitostech,“ poukázal starosta s tím, že pokud však petenti nashromáždí dostatek podpisů stanovených zákonem, bude zastupitelstvo muset referendum vyhlásit. V případě Litoměřic se jedná o zhruba 2 300 podpisů, což je potřebných deset procent občanů města.

První petice požadující odstranění sochy z Jiráskových sadů nashromáždila asi 130 podpisů občanů Litoměřic. Druhá skupina pak 360 podpisů litoměřických občanů. Ostatní sesbírané podpisy na obou peticích pochází od obyvatel z jiných míst republiky.

Zastupitelé se dále shodli, že pokud by ke stěhování v budoucnu došlo, je zároveň nutné ještě předem zjistit, jaké náklady by město v případě stěhování muselo vynaložit.

Odsouhlasili proto protinávrh zastupitele Filipa Hrbka, který pověřuje radu města, aby ve spolupráci s dotčenými odbory městského úřadu připravila a v druhé polovině roku zastupitelům předložila vypsání otevřené umělecké soutěže na nové umělecké dílo (v nejširším smyslu), které by mohlo sochu vojáku v parku nahradit. Součástí podmínek vypsané soutěže budou zároveň náklady na realizaci soutěže, včetně cen pro účastníky a odměn pro externí odborné hodnotitele, limit nákladů na realizaci díla, termíny podání návrhu, kvalifikační požadavky na účastníky, způsob hodnocení návrhů a přesné složení hodnotící komise, v níž budou kromě odborníků zastoupeni i občané Litoměřic.

S ohledem na únorové rozhodnutí zastupitelů už vedení města v uplynulých měsících podnikalo kroky, které spočívaly mimo jiné v hledání nového místa, kam by se socha vojáka mohla přemístit.

„Oslovili jsme paměťové instituce, odkud jsme však nezískali kladné stanovisko k přesunu do jejich areálů. Patřil mezi ně i Památník Terezín, který s nabídkou umístit sochu do prostoru bývalého Krematoria Richard nesouhlasil,“ popsal místostarosta Jiří Adámek a doplnil, že mezi vytipovaná místa, kam by se socha vojáka mohla přemístit patří prostor před bývalými kasárnami Jiřího z Poděbrad nebo přímo v jejich areálu.

Socha vojáka v Jiráskových sadech byla odhalena 3. května 1975 u příležitosti 30. výročí osvobození Československa, zároveň měla oslavovat tehdejší přátelství československého a sovětského lidu.

Po ruské invazi na Ukrajinu v únoru 2022 začala část obyvatel Litoměřic proti přítomnosti sochy protestovat a požadovat její odstranění. V této souvislosti vznikla i občanská iniciativa, která stojí také za výše zmíněnou peticí. V návaznosti na to vznikla ve městě další iniciativa, která naopak požaduje sochu na místě ponechat.

V minulosti na stejném místě stál například pomník Františka Josefa I. z roku 1908 nebo později pomník J. V. Stalina, který byl odstraněn v roce 1960.

Tisková zpráva města Litoměřice.

Autor: Michaela Rozsypalová

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU