Neděle, 8 září, 2024
19.8 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obceLitoměřickoOslavte s MKZ Litoměřice Rok české hudby!

Oslavte s MKZ Litoměřice Rok české hudby!

Litoměřice – Městská kulturní zařízení Litoměřice se s nadšením připojují k oslavám Roku české hudby 2024. Pro milovníky hudby připravila sérii koncertů vážné hudby, které vzdávají hold velikánům české hudební tradice a zároveň oslavují 200. výročí narození Bedřicha Smetany. Návštěvníci se mohou těšit na Velký letní koncert, Litoměřické svátky hudby a Litoměřické varhanní léto.

Kulturní léto odstartuje 23. června Velkým letním koncertem. Na Mírovém náměstí pod širým nebem zazní skladby Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka v podání Litoměřického festivalového sboru, sopranistky Jany Červinkové a Severočeské filharmonie Teplice, a to pod taktovkou dirigenta Jiřího Knotte. Program zpestří písně kapely Nestel Postel. Koncert začne v 19 hodin.

Milovníci varhanní hudby si pak přijdou na své v rámci 33. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Litoměřické varhanní léto. První koncert se uskuteční 31. července v 19 hodin v katedrále sv. Štěpána, kde zazní varhany v podání Jana Kalfuse a zazpívá Edita Randová. Druhý koncert se uskuteční 18. září opět v katedrále. Hudební program si připravil varhaník z Královské kolegiální kapituly sv. Petra a Pavla na Vyšehradě Ondřej Valenta, který zahraje dvě části Smetanovy „Má vlast“. Zazní i světoznámá Vltava v podání varhan, kterou však není běžné v tomto znění slýchat. Jedná se totiž o virtuózní úpravu, která představuje celý příběh Vltavy v plné šíři možností varhanního zvuku. Program dále doplňují skladby českých skladatelů jako například Antonína Dvořáka.

V srpnu se zase nadšenci klasické hudby mohou těšit na dva koncerty Litoměřických svátků hudby s houslovým virtuosem Václavem Hudečkem. Program 12. ročníku osloví nejen znalce vážné hudby, ale potěší a inspiruje i široké publikum. Těšit se můžeme na skladby barokních mistrů jako A. Vivaldi, J. S. Bach a G. P. Händel, stejně jako na klasické operní árie. První koncert se uskuteční v pátek 23. srpna od 19 hodin na Hradě Litoměřice. Tento večer nabídne unikátní spojení klasické a moderní hudby v podání Václava Hudečka a souboru Cello Republic, složeného z výjimečných violoncellistů.

Druhý koncert se bude konat v sobotu 24. srpna od 19 hodin v kostele Všech svatých v Litoměřicích. Kromě Václava Hudečka vystoupí také aktuální vítěz Luhačovické akademie, sopranistka Helena Hozová a komorní orchestr Barocco sempre giovane.

Více informací o koncertech a vstupenkách naleznete na webových stránkách Městských kulturních zařízení Litoměřice – www.mkz-ltm.cz.

Autor: Aneta Břeňová

Tisková zpráva MKZ Litoměřice.

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU