Neděle, 8 září, 2024
21.3 C
Ústí nad Labem
DomůPartneřiPamátník TerezínTradiční Terezínská tryzna připomene oběti nacismu

Tradiční Terezínská tryzna připomene oběti nacismu

Terezín – Na Národním hřbitově v Terezíně se v neděli 19. května uskuteční tradiční Terezínská tryzna. Vzpomínková akce začne v 10 hodin kladením věnců a kytic. Následovat bude státní hymna a přivítání přítomných ředitelem Památníku Terezín Janem Roubínkem, hlavní projev předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéty Pekarové Adamové, na který naváže slovo pamětnice Dity Krausové, přeživší terezínského ghetta.

Terezínská tryzna se každoročně koná vždy třetí neděli v květnu na závěr Mezinárodních pamětních dní odboje v odkazu na tzv. Buchenwaldskou přísahu. Jejím obsahem bylo prohlášení osvobozených vězňů koncentračního tábora Buchenwald v roce 1945, že neustanou v připomínání válečných událostí, dokud nebudou vymýceny všechny kořeny nacismu.

Vzpomínkovou akci organizuje Památník Terezín například ve spolupráci s Ústeckým krajem. Záštitu nad konáním Terezínské tryzny 2024 převzal ministr kultury ČR Martin Baxa. Za Ústecký kraj se zúčastní hejtman Jan Schiller.

Pro veřejnost bude Malá pevnost otevřena od cca 10:30, po odchodu delegací z Malé pevnosti na Národní hřbitov. Otevírací doba v ostatních návštěvnických objektech Památníku Terezín zůstává nezměněna.

V důsledku uzavřené části komunikace II/608 vedoucí podél Národního hřbitova doporučují organizátoři všem návštěvníkům příjezd na parkoviště před Malou pevností ze směru od města. Pro jedoucí po dálnici D8 je doporučen exit 45 ve směru na Litoměřice a Lovosice.

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU