Neděle, 8 září, 2024
19.8 C
Ústí nad Labem
DomůMěsta/obceMOST: Čím více vytřídíme, tím více ušetříme

MOST: Čím více vytřídíme, tím více ušetříme

Mostečtí občané se ve třídění odpadů bezesporu zlepšují. S ohledem na zpřísnění nového zákona o odpadech však bude potřeba ještě na třídění zapracovat. Nový zákon o odpadech totiž ukládá obcím povinnost nadále postupně snižovat vzniklé odpady, které jsou předávány na skládku.
V roce 2021 je povolený limit vzniklého směsného komunálního odpadu maximálně 200 kg ročně na jednoho obyvatele. Za každou tunu nad tento zákonný limit budou muset obce zaplatit o 300 Kč více, tedy ne 500 ale 800 Kč za tunu.

Již v průběhu měsíce října byla tato hodnota překročena. Při současném vývoji můžeme předpokládat, že se na konci tohoto roku zvýší produkce uloženého odpadu na cca 248 kg na obyvatele za rok. S tímto překročením stanoveného limitu úzce souvisí i navýšení nákladů za likvidaci odpadů a tedy i navýšení ceny za ukládaný odpad, které bude představovat částku přibližně 1 milion Kč zaplacených navíc za rok 2021.

Stanovený limit uložených odpadů se postupem let bude nadále zpřísňovat. Počínaje rokem 2022 je to již pouze 190 kg/obyv. ročně a v roce 2029 bude povolené množství pouze 120 kg. Pokud nebude snižována produkce odpadů na obyvatele dle uvedených limitů, tak se bude zvyšovat cena za uložení na skládce. To by při současném zvyšujícím se trendu produkce odpadů znamenalo navýšení plateb v příštím roce už ne jenom o 1 mil. Kč, ale o dalších 250 000 Kč.

Přesto, že se množství vytříděných odpadů oproti minulým rokům postupně zvyšuje, roste množství vyprodukovaného směsného komunálního odpadu, ukládaného na skládku. To znamená, že na výše uvedené postupné zpřísňování limitů bude potřeba zareagovat ještě větším úsilím při třídění těch druhů odpadů, které do černých kontejnerů nepatří. Jedná se zejména o plast, papír, sklo, biologicky rozložitelné odpady, textil a jedlé oleje. Pokud bude sníženo zastoupení těchto druhů odpadů v černých kontejnerech, bude snížen i objem odpadu ukládaného na skládku.

A to bude pozitivní hned ve dvou ohledech. Za prvé se sníží finanční náklady za uložení odpadu na skládce a za druhé se zvýší finanční odměna od obalové společnosti EKO-KOM, která představuje v současné době pro město Most roční příjem cca 6 mil Kč za rok.

Z uvedeného vyplývá řešení, které se samo nabízí. Čím více budeme třídit, tím se bude snižovat množství odpadů, ukládaných na skládku a tím nejen ušetříme za jeho uložení, ale budeme na odměnách dostávat více peněz, které následně využijeme na zkvalitnění  života ve městě.

Zdroj: www.mesto-most.cz, Stanislava Pöschlová

- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -

NEJSLEDOVANĚJŠÍ V TÝDNU